SolarSack renser drikkevand i Afrika

SolarSack, en ny dansk opfindelse kan sikre rent drikkevand til udviklingslandene. Det drejer sig om en plastikpose, som ved hjælp af solens stråler, dræber bakterier i vandet. Bag projektet SolarSack står Alexander Løcke og Louise Ulmann, der har studeret industriel design ved Ålborg Universitet.

”Det er faktisk mit afgangsprojekt, som jeg skrev sammen med Louise. Jeg er nyuddannet industriel designer og vi havde fået en masse viden om, hvordan man undersøger brugerbehov, indkredser  problemet og finder løsningen”.

SolarSack - Village Huts in Afrika. Foto: SolarSack”Det ville vi gerne udfordre mest muligt samtidig med, at vi gerne ville gøre noget godt for mennesker. Så vi bookede en studietur til Østafrika, for at finde en bedre løsning på deres vandproblemer. De har ikke rent drikkevand, og det virkede som om, at der kun var 2 løsninger på problemet: Enten et super hightech vandrensningsanlæg eller at de fortsatte med at koge vandet ved hjælp af kul og træ.
Vi forsøgte at optimere kogningsprocessen, for det var det, de var vante til. Men det stod hurtigt klart for os, at det hverken var en holdbar eller miljørigtig løsning, da det forurener og udgør en trussel for miljøet. Det kan også koste liv, da de kommer op og slås om resourcer som kul og træ. Derfor valgte vi vedvarende solenerig, som er en miljørigtig energikilde. Der er rigeligt af den og den er gratis.
I den proces stødte vi på en teknologi, som er 20 år gammel, og som vi har videreudviklet. Teknikken baserer sig på en 1½ liters vandflaske, som man fylder med søvand og smider op på taget. De bruger det meget i Fillipinerne. Og efter 1 til 2 dage er vandet faktisk forholdsvis drikkeklar”.

SolarSack PR Foto”Vi besluttede hurtigt, at det var den vej, vi ville gå. Vi brainstormede på forskellige ideer og  endte med, at det mest optimale var at lave lave noget fladt og småt.

Det blev til den pose, der hedder SolarSack, som består af to lag plastik. Når den ligger i solen bliver vandet pasteuriseret af solvarmen og solens UVA- og UVB stråler, der slår de sygdomsfremkaldende bakterier og celler i hjel.

Der kan være 4 liter vand i posen, og det tager ca. 4 timer.
Så er der rent drikkevand.

Den gamle metode brugte kun UVA stråler. Det er en forholdsvis langsom proces og er kun aktiv overfor bakterier. SolarSack bruger også UVB stråler, der direkte går ind og dræber cellevæv”.

 


1 solarsack = 5Dkk = over 500liter vand
1 lille spand kul = 5Dkk = under  100liter vand

SolarSack PR foto
SolarSack PR foto
SolarSack PR foto

-Som industriel designer forestiller man sig, at du mere er til hightech løsninger?

”Traditionelt er det mere tekniske løsninger, men her erstattede vi det elektronisk/tekniske med viden om solen og materialer. Når man arbejder i Afrika, så er der ikke plads til at lave en højteknologisk løsning”.

-Hvor ligger projektet nu?

”Lige nu ligger den i hænderne på mig. Jeg har kontakt med nogle store spillere på området. Deriblandt producenter, der skal hjælpe mig med at færdigudvikle posen. Den skal optimeres og testes”.

-I har fået en pris for det!

”Det var egentlig det, der startede det her eventyr, hvor jeg nu har min egen virksomhed. Louise, som jeg lavede det sammen med, har valgt at beskæftige sig med noget andet, men følger projektet tæt. Det var egentlig for sjov, at vi  meldte os til ClimateLaunchPad, som er Danmarksmesterskabet i Klima-start-ups.  Der var nogen, der hørte om vores ide, og vi blev inviteret med. Vi vandt og jeg skal i oktober til verdensmesterskaberne på Cypern”.


Alexander Løcke har bygget en prototype, der er testet til at lave rent vand på kun 2 timer, endda ved dansk juni-sol.

-Hvornår kommer SoalrSack på markedet?

”Jeg håber at det kan gå hurtigt. Produktet skal testes i løbet af i år. Jeg skal derudover have fundet en  producent, der er klar til at være eksperimentel og en hjælpeorganisation, der vil hjælpe med håndteringen af det dernede”.

”På mange måder er jeg jo bare en start-up fyr, der sammen med Lousie fik en god ide. Men det er mere for mig. Det er et hjerteprojekt, som jeg vil kæmpe for. Det tager lang tid at komme den vej, men når jeg rammer det, så tror  jeg, at det bliver guld værd”.

-Hvordan ser du selv fremtidsudsigterne?

”Forhåbentligt at det bliver et meget udbredt produkt både i Afrika, Indien og Sydamerika. Mit fokus er alle steder, der ligger tæt på ækvator, hvor der er rigeligt med sol. Og den kraftige varme gør, at der gror klamme ting i deres vand, og penge er næsten ikke eksisterende. Derfor mener jeg, at det er et perfekt og billigt alternativ, jeg kan tilbyde. Hvis jeg kan blive en del af økosystemet dernede, så vil jeg være ovenud lykkelig. Men selvom jeg bare kan få eksv. 10.000 stk. af min SolarSack ned til én by og kan gøre det bedre for dem, så har jeg da også vundet”.

SolarSack kan genbruges 150 gange, hvilket giver 600 liter drikkevand pr. pose.

Copyright
Tekst Alexandar Søndergaard. Foto: SolarSack

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *