Cornelia og naturen

Naturterapeut Cornelia Reinholz: “Vi ser dem alle steder efter 1. januar. Nogle løber svedende og forpustet rundt i træningstøj på stier i skoven mens andre kører rundt på racercykler på vejene iført udstyr og cykelhjelm. Eller også invaderer de træningscentrene for at komme i form efter jul og nytår, for nu skal der ske noget. Fedtet skal væk, man skal i form efter juleanden og flæskesværen og pludselig ligger man der med influenza og snotnæsen lige i vejret, BUM og kan ikke forstå det. For man gjorde jo alt det, som der står i damebladene og i medierne. Og det er bare eksempel”.

Hvordan omsætter man sine planer eller visioner her og nu, for når man får en ide, så kan det ikke vente!
Mange mennesker lægger planer for det nye år. Visioner, ideer og udfordringer, men det virker lidt tungt og er svært at komme i gang med. Naturterapeut Cornelia Reinholz, der laver kurser i at bruge naturen på den rigtige måde, har et bud på en løsning, som nok kommer bag på mange.

Onlinemagasinet resonanz.dk har talt med hende om, hvad hun kan gøre for at hjælpe. Og ikke mindst om, hvordan hun gør det.

Naturterapeut Cornelia Reinholz. Foto Alexandar Søndergaard
Naturterapeut Cornelia Reinholz. Foto Alexandar Søndergaard

Cornelia Reinholz bor på Langeland, og hun lever midt i naturen: ”Jeg er selvfølgelig glad for, at der er kommet så stort et fokus på naturen, for det er det mest oplagte, og den er lige her uden for. Men jeg synes samtidig, at mange presser sig selv helt unødigt, og det mener jeg ikke er sundt”.

”De mennesker der styrter rundt med løb, på cykel eller i motionscentrene, de bruger jo naturen og sig selv. De gør jo noget. Hvorfor er det forkert? Og hvordan kan du hjælpe folk med at løse deres problemer eller udfordringer ved at bruge naturen?

”Dit spørgsmål viser jo, at der er meget vi har glemt. Vi bruger ordene ”Naturligt og Naturligvis” hele tiden. Meningen er at noget er en selvfølge. Men vi har glemt, hvad det kommer af. Hvis vi tager de første 5 bogstaver ud af de 2 ord, så står der Natur. Det synes jeg, at man skal tænke lidt over.
Ved at se på naturen kan vi se, at den løser sine egne problemer. Det er en selvfølge for naturen, at den tager det roligt om vinteren, men den lever videre. Om foråret skyder den frem og viser os, hvor smuk den er. Den har intet problem med at vise os, hvor smuk man kan blive ved at vente. Det kan vi lære meget af. Naturen kan give os vigtige indsigter og fortælle os, hvordan vi kan forandre tingene og løse de problemer vi går med uden at stresse og uden at fare forvildet rundt”.

-Vi får jo hele tiden at vide, at vi skal fokusere og fokusere og tage os sammen. Er det ikke også en selvfølge?

”Nej, det er det ikke. Hvis vi hårdnakket fokuserer på én ting og vil have det løst her og nu, så er der tale om tvang, og så er vi allerede begyndt at skabe forhindringer for os selv, for det er forkert at forcere noget. Hvis man tvinger noget igennem, så bliver situationen ustabil og kommer ud af balance. Det kan gå galt. Vi har vores egen rytme, og naturen har sin rytme. Hvis vi følger udviklingen i naturens rytme, som har sin naturlige cyklus, så forstår vi bedre tingene undervejs. På den måde forandrer vi os naturligt, fordi vi bedre forstår, hvordan det hele hænger sammen. Og dermed får vi en meget vigtig viden om, hvordan vi fungerer, og på den måde lykkes vi bedre, med det vi gerne vil”.

Vi lever i cyklus 

-Mennesket lever sit eget selvstændige liv, og naturen har sit liv?

”Det hele foregår i cirkler. Dit liv, mit liv og naturens liv. Det er det, jeg forklarer mine kursister. Det er en livscyklus, hvor vi gennemgår de almindelige faser fra baby over barndom, ungdom, pubertet, voksenalder, og til vi ikke er her mere. Alt foregår i cirkulære bevægelser. Året har også sin egen cyklus.
På mine kurser hedder det Årstidshjulet. Om vi er bevidste eller ej, så oplever vi alle sammen årstiderne som en cirkulær bevægelse.  Vi mennesker har en dagsrytme. Vi står op om morgenen, drikker kaffe, går på arbejde, kommer hjem osv. Det er også en lille cyklus. Alt er cyklus. Vi er en del af naturen, og hvis vi lærer, hvad sker i de cykli, hvad der sker i de årsafsnit som vinter, forår, sommer og efterår, så følger vi den naturlige rytme med psyke og krop. Og når vi begynder at forstå det, så begynder vi også at handle helt anderledes. I stedet for at handle ud fra en impulsiv følelse, skal vi handle vi ud fra en forståelse, for det skaber en helhed og stabilitet, på grund af de indsigter vi får fra naturen. Det gør at vi ikke skal kæmpe så meget mere, for nu forstår vi, hvorfor der er visse ting vi ikke kan gøre lige nu og her, men må vente til det er tid til det. På den måde handler vi naturligt og undgår at skade os selv”.

"Det begynder at blive længere lyst om aftenen, solen stiger langsomt, men det er her, at vi skal stoppe op”.
“Det begynder at blive længere lyst om aftenen, solen stiger langsomt, men det er her, at vi skal stoppe op”.

-Hvis vi tager januar måned, hvad sker der så i januar i relation til den menneskelige cyklus?

”Januar er en mørk måned, det er koldt og ikke særlig gæstfrit. Vi har ikke rigtigt lyst til at gå ud. Derfor er januar en måned for tålmodighed. Det er en ventetid. Det er stadigvæk vinter udenfor og naturen er ikke begyndt at vågne. Men der er noget på vej. Lyset begynder så småt at vende tilbage, dagene bliver lidt længere, og luften begynder at blive lidt mere klar. Og vi begynder også så småt at vågne og få ideer og lyst til, at der skal ske noget. Det begynder at blive længere lyst om aftenen, solen stiger langsomt, men det er her, at vi skal stoppe op”.

-Januar er en måned, hvor mange er meget trætte og måske har lidt vinterdepression. Hvad vil du sige til dem?

”At de skal tage den med ro, for januar er ikke til stress. Kig på naturen. Hvad gør den i januar? Den hviler sig, til der kommer mere lys. Der er ingen vækst – i hvert fald ikke på det synlige plan. Det hele sker i jorden og inde i træer og buske. Den forbereder sig. Det samme skal vi gøre. Vi skal forberede os. Lyset stiger langsomt op stille og roligt. Det skal vi lære af. Det hele er på vej igen, men naturen udfolder sig langsomt, og den rytme skal vi følge. Ellers bliver vi syge”.

-Det er jo svært at slappe af og tage den med ro, hvis man skal på arbejde.

”Jeg siger jo ikke, at vi ikke skal gå på arbejde. Men det behøver ikke at være så svært, hvis vi forstår vores egen og naturens rytme. Det drejer sig om, at vi følger rytmen i naturen, så vi langsomt vågner af vores egen og naturens vinterdvale. De ideer og indfald vi får skal modnes langsomt, og i februar kan vi begynde at være mere aktive og se på, hvor mange bolde vi har i luften og hvor mange vi har lyst til at have i luften. Og det er her at det bliver vigtigt. Det er her vi skal se på, hvad vores opgave er i år, og hvad det er vi gerne vil opnå”.


Cornelia Reinholz laver kurser med naturterapi.
Ring til Cornelia på 24 40 57 24
eller besøg hendes hjemmeside www.natur-terapeut.com

Tid til eftertanke

-Så januar og februar lægger grundlaget for resten af året?

”Ja, det gør de. Men vi skal bruge roen til det. Hvor januar er til ro og eftertanke, så er februar til mental udrensning. Vi skal sortere alt det væk, som vi ikke har brug for og som støjer. Hvis vi har en forståelse for det, så henter vi automatisk de nye forandringer, vi har brug for og bliver bevidste om det. Det betyder jo ikke, at vi står stille. Naturen står jo aldrig stille. Men det sker på det indre plan, både i naturen og i mennesket.
Prøv en gang at se hvad vi mennesker typisk gør: Lige efter nytår begynder folk at blive rastløse, lægger nytårsforsætter, skal være super effektive og vil have deres ideer omsat lige med det samme. Og så begynder ræset. Men januar er ikke til ræs, tidspres og hård aktion. Det virker ikke. Vi er stadig i en slags dvaletilstand og bør kun gøre det mest nødvendige. Det vil sige at gå på arbejde og tage sig tid til pauser og ro. Alle ens ideer kan man skrive ned på et stykke papir, lade dem udvikle sig og se, hvilken af ideerne der er brugbare og kan materialisere sig, når vi kommer frem til marts.

-Men det er jo svært, når hele det omliggende samfund fortæller os, dameblade, medier, aviser og fjernsyn, at nu skal vi motionere, nu skal vi spise ordentligt, nu skal vi dit og dat.
Er det ikke svært at undgå eller gå imod den massive påvirkning fra andre om, hvad vi skal?


”Det store paradoks for mig er, at ingen mennesker forlanger en hurtig behandling af deres egen læge, men hvis de går til en alternativ behandler, så forlanger de at det skal virke med det samme”

”Medierne har en stor indflydelse på os, men det skal vi forsøge at abstrahere fra. Også her skal vi sortere alt det unødvendige væk. Mit bedste råd er at gøre det hele i steps. Mange mennesker bliver i dårligt humør af at se TV nyheder, men der sidder jo en afbryderknap på apparatet. Det er tilladt at trykke på den. Min pointe er, at hvis vi gør noget og mærker et ubehag, en dårlig følelse, så skal vi bremse lidt op og forsøge langsomt at komme tilbage til vores egen rytme. Det er ikke sundt for os, at omgive os med noget eller nogen, der giver os en dårlig fornemmelse. Mærk efter.
Det er rigtigt, at vi er selvstændige væsener, men vi har et indbygget mindreværdskompleks der gør, at vi tror på det som andre fortæller os. Men det kommer jeg tilbage til. I øvrigt lever medierne af at fortælle os, hvordan vi skal leve vores liv. Det glemmer vi en gang imellem. Det er en forretning” fortsætter Cornelia med et smil.

Brobyggeren

-Oplever du at det er svært for mennesker at forstå det her?

”Jeg oplever, at det er nyt for mange mennesker at få at vide, at det er helt legalt at slappe af og tage den med ro. Alle mærker jo presset, og derfor kan det være svært at overskue. De fleste har den holdning, at de kan bruge weekenden til at slappe af i. Men det nytter jo ikke noget at styrte rundt med tungen ude af halsen hele ugen, og når man så kommer til weekenden, så er man helt flad, og skal bruge den til at blive sig selv igen. Man har et ansvar over for sin familie og over for sig selv. Jeg guider mine kursister igennem hele Årstidshjulet, og vi går ture i naturen, hvor de lærer at slappe af. Så man kan sige, at jeg holder rammen for dem. Når man slapper af, så koncentrerer man sig bedre. Og når det bliver forår, så holder jeg også rammen der, som de bare skal bevæge sig inden i”.

Naturterapeut Cornelia Reinholz på Langeland underviser i Årstidshjulet
Naturterapeut Cornelia Reinholz på Langeland underviser i Årstidshjulet

”Jeg vil gerne bygge bro imellem naturen og mennesket. Få tankemylderet og presset væk. Slap af og koncentrer dig, lad problemer og udfordringer ligge, til du har tid. For de arbejder ligeså stille frem til en løsning af sig selv.
Mange af mine kursister er meget overraskede over pludselig at få en forståelse for, hvordan tingene fungerer, hvorfor de har problemer, hvorfor det sker, og at det pludselig er blevet løst af sig selv. Selve løsningen kommer som et resultat ud af den forståelse. Det er virkelig en øjenåbner for dem. Og de opdager også, at hvis de én gang har lært, hvordan tingene fungerer, hvordan man kan løse problemer, så er det blivende. Det vil aldrig komme tilbage, fordi de nu ved, hvordan de fungerer. Hvis man bliver konfronteret med noget udefra, noget der bringer én ud af balance, så kan man komme tilbage til sig selv og sige: Nej, det er ikke tiden endnu, det venter jeg lidt med. Når de kommer til mig og siger sådan, så bliver jeg glad, for den virkelige stabile løsning ligger i at følge rytmen af naturen. Alt andet er ustabilt. Det vi skal tænke på i den sammenhæng er, at det eneste der ikke lyver for os er naturen og vores egen mavefornemmelse. Vores tanker kan vi ikke stole på, for det er ikke vores egne, men noget vi er blevet pålagt af andre: medierne, vores forældre og andre mennesker”.

-Hvis man ikke følger sin egen og naturens rytme, kan det så ikke også fremkalde sygdomme som stress og det der er værre?

”Man kan efter min mening tage hver eneste sygdom eller hver eneste problem og spørge sig selv om, hvorfor det er opstået, og om vi fungerer i cyklus. Hvor er det, at min livsrytme er skæv? Og på den måde kan man selv spørge ind til problemet. Får jeg ikke nok søvn, har jeg problemer på arbejdet eller i parforholdet? Og når vi opdager det og er ærlig over for sig selv, så skal vi handle på det og gøre noget ved det”.

-Du er naturterapeut og ikke læge, og kan derfor naturligvis ikke svare på lægefaglige spørgsmål. Men stammer mange af de sygdomme folk har ikke fra en ubalance, netop fordi folk ikke følger deres egen og naturens rytme?

”Det kan jeg sige 100%.  Og jeg udtaler mig ikke som læge. Men jeg ser mange mennesker, der er syge i et eller andet omfang. Og jeg fortæller dem, hvor vigtigt det er at forstå, hvad der gik galt i deres livsrytme. Og jeg tror egentlig godt, at mange selv ved det, men de skubber det foran sig. Og når de bliver gjort opmærksom på det, og selv opdager hvor det gik galt, så går det op for dem, hvor meget de har forsømt sig selv. Det er lidt af en aha oplevelse”.


“Mit råd er, at vi skal lade være med at bruge medicin som et kvikfix.
I stedet for skal vi bruge naturens apotek  til at heale os. Det er jo lige uden for døren”

Ayurveda

Grundlaget for mit arbejde og mine kurser er Ayurveda. Det lyder mere mystisk end det er. Det har virkelig åbnet en port af viden for mig. Ayurveda er en traditionel indisk livsvisdom, som anbefaler en bevidst livsstil og som har en holistisk tilgang til krop, sind og sjæl som vejen til et langt liv i balance. Ayurveda er en skatkiste fuld af 3000 års praktisk erfaring, som vi med succes kan anvende i vores moderne verden. Deres tusindår gamle skrifter med viden om sundhed og livet drejer sig om, at hvis et menneske er sygt, så er opgaven at få det menneske tilbage i den naturlige balance. Og lidt forenklet kan man sige, at det basalt set drejer om 3 ting: Hvad du spiser, hvordan du lever, og hvordan du opfatter dig selv.

-Hvornår mistede vi, hvornår tabte vi alt det her på gulvet?

”Det kan jeg ikke svare dig på men kan kun konstatere, at det er en del af vores udvikling – eller afvikling kan man vel også kalde det. Der er mange aspekter i det her. Hele den medicinske udvikling og symptombehandling har ”en stor del af æren for”, at vi er kommet meget langt væk fra os selv og den naturlige måde at blive rask på. Jeg ved godt, at der er visse former for sygdomme, som ikke direkte kan behandles med naturmedicin, men man kan med fordel kombinere naturmedicinen med almindelig medicinsk behandling. Og jeg vil gerne i den forbindlese understrege, at meget kan undgås,  hvis vi er mere opmærksomme på, hvordan vi lever. Hvis kroppen er ét sted og man har tankerne et andet sted, så sker der ulykker.
Det hele er blevet meget teknisk, og de fremskridt som vi kalder den videnskabelige udvikling, er ikke kun en fordel. Den har også ulemper, for vi har gjort os afhængige af den. Vi har lagt ansvaret fra os og lagt det i hænderne på lægerne. Selvfølgelig kan man medicinsk behandle et symptom og hjælpe kroppen af med det, men symptombehandling fjerner ikke årsagen. Og vi skal se på det hele menneske”.

"Naturens Apotek ligger der hele året rundt, men ofte ser vi den ikke". Billedet viser stranden ved Botofte. Foto Alexandar Søndergaard
“Naturens Apotek ligger der hele året rundt, men ofte ser vi den ikke”. Billedet viser stranden ved Botofte. Foto Alexandar Søndergaard

Udvikling eller afvikling

”Vores liv og udvikling skal hele tiden gå hurtigere og hurtigere. Vi skal være hurtigt raske, så vi kan komme på arbejde igen. Ingen har tid mere og det slider. Selvfølgelig er det bedst helt at undgå sygdom og ulykker, men det er jo hypotetisk. Og hele den teknisk/videnskabelige udvikling med diagnosticering og forskning i sygdomme er kommet meget langt, og lægerne er meget dygtige.
Men det er i mine øjne ikke den eneste løsning. I stedet for en masse medikamenter, der også har mange bivirkninger, skal vi lade sygdommen hele sig selv i stedet for at tage et kvikfix. Mange mennesker lider f.eks. af hovedpine og sluger derfor en masse piller. Hvis vi i stedet tænker på, hvorfor vi får hovedpine, hvad grunden er til det, så kan vi ved, at følge vores egen og naturens rytme, undgå både hovedpinen og pillerne. Er det ikke at foretrække? Det synes jeg. Men vi føler os pressede og vi lader os presse, og meget tyder på, at det går i arv”.

”Hvis vi træder et skridt tilbage og kigger på det store billede, så er det farligt for det etablerede system, hvis mennesker kan hjælpe sig selv i balance igen. Der er mange kloge og vise mænd og kvinder, der har en meget stor viden om naturen og naturmedicin, men samfundet vil gerne miskreditere dem. Naturen tilbyder det hele gratis, men det er samfundet ikke interesseret i, for så kan de ikke tjene penge på medicin.  Og hvis ikke de kan tjene penge, så kan de ikke udøve magt. I dag er det mere aktionærerne i medicinindustrien der styrer end sund fornuft. Så enkelt er det faktisk. Hvis du er syg eller har behov for hjælp, så bliver du set på som svag, og man kan bruge magt over for syge og svage personer. Det er den barske virkelighed.
Der er så mange faktorer i hele sundhedsudviklingen der spiller ind. Men i mine øjne er det de vise kvinder og mænd, der stadig har en viden om, hvordan vi fungerer. Og de er parate til at hjælpe. I øvrigt har vi stadig den viden i vores celler, hvis vi vil høre efter”.

-Du mener altså, at vi dybest godt ved det, men vi er blevet opdraget til og programmeret til ikke at tillægge det nogen betydning, så vi skal genopfinde det?

Naturterapeut Cornelia Reinholz”Alle ved hvad en computer er. Hvis vi skal sige det meget forenklet, så skal vi omprogrammeres. Vores celler er programmeret med nogle ganske bestemte sætninger og tanker. Den internationalt anerkendte amerikanske videnskabsmand Bruce Lipton, der har en Phd i stamcellebiologi, forsker meget i netop det, og hans forskning ser ud til at påvise, at det ikke er biologi, der styrer vore gener og DNA, men vores positive og negative tanker og vores omgivelser. Jeg tror at det kommer bag på mange. Det er ret sensationelt”.

”Nogle er blevet programmeret til mindreværd og til at blive bange, men vi ved det godt, og når vi hører det, så virker det bekendt. Men vi føler os fanget, og vi skal tænke over, hvordan vi kan ændre det mønster. Og det er her vi har brug for viden om, hvordan naturen kan hjælpe os, og hvordan vi kobler os til naturen, men det er ikke så udbredt endnu. Der er et arbejde der skal gøres, for programmeringen er sket. Derfor skal det genlæres”.

-Hvor har du din viden fra?

”Jeg har mærket det på min egen krop og har selv oplevet naturen intensivt. I min udvikling har jeg haft nogle rigtig gode gamle mentorer, og det er jeg meget taknemlig for. Mine mentorer har ikke kun givet den teoretiske viden videre. De har levet den og oplevet den. Om det var den 82 årige peruvianske shaman, en fantastiske kvinde, som jeg mødte engang og stadig lære meget af eller det var den praktiserende læge som både praktiserer traditionel medicin og indisk medicin. Det er alt sammen levet og oplevet. En del af min uddannelsen har også været Ayurvedamassage, der er indisk massage som terapi. Min mentor på det område har også betydet meget for mig. Han var en øjenåbner i, hvor fantastisk det kan være at kombinere traditionel medicin med naturmedicin. Desuden er jeg i Tyskland med i en kvindegrupper, der praktiserer urdans. Min kollega og bedste veninde i den gruppe har lært mig allermest om den urkvindelige naturcyklus og udviklingsvej. Alle de mennesker er jeg taknemlig for den måde, jeg lever mit liv på i dag”.

Man skal leve livet

-Hvorfor begyndte du at tilbyde kurser?

Cornelia Reinholz´s kurser i Årstidshjulet: Vi skal leve livet. Foto Alexandar Søndergaard
Cornelia Reinholz´s kurser i Årstidshjulet: Vi skal leve livet. Foto Alexandar Søndergaard

”Fordi jeg gerne vil give det videre som jeg har fået. Naturen og viden om naturen har altid betydet meget for mig, og jeg har altid brugt den. Min virksomhed begyndte jeg i 2002 – 2003, hvor jeg bestemte mig for, at nu ville jeg hjælpe andre. Mine gamle lærere sagde til mig, at det var vigtigt, at jeg prøvede det på min egen krop, for man kan ikke give noget videre, hvis man ikke har selv har gennemlevet det. Og derfor var det så intensivt. Det var ikke kun teori. Jeg skulle gennemleve det og mærke det på min egen krop. Det var en god skole, for man kan kun bringe mennesker så langt, som man selv er. Mit arbejde med naturens cyklus har stået på i lang tid. Det giver mig en større ro og tilfredshed og en større forståelse for nogle sider af mit liv”.

-Hvad gør det ved dig?

”Det går mig stærkere som menneske. Jeg er ikke så hård ved mig selv, for hvis jeg møder nogle udfordringer, sundhedsmæssigt eller menneskeligt, så ved jeg, at der er en grund til det, og jeg ved også, at det for det meste er noget udefrakommende. Derfor kan jeg spørge mig selv, hvad der er ude af min cyklus, ude af min balance og rytme, og hvad jeg kan gøre for at komme tilbage til mig selv. Jeg forstår det bedre og kan derfor også handle naturligt. På den måde har jeg fået et større menneskeligt overskud, en større tolerance og en større forståelse.
Jo dybere jeg går ind og kobler mig til naturen, jo nemmere fungere tingene for mig. Og jo mere forståelse har jeg til dyreverdenen og til planteverdenen. Jeg synes faktisk, at jeg vil beskrive det sådan, at der åbner sig nogle større porte for mig, nogle større muligheder. Jeg forstår mere af alt og af helheden, for vi har jo det hele. Der er naturens apotek, men vi ser det bare ikke. Det er den ene ting. Den anden er, at selvom vi ser det, så stoler vi ikke på det, for når vi befinder os i en presset situation, så er det på grund af programmeringen, uanset om det er stress på arbejde eller om vi pisker sig selv til at gøre et eller andet. Så skal vi stoppe op og se det hele oppe fra i ørneperspektiv. Hvad er det, som det her gør ved mig? Hvor er jeg henne, og hvad er det egentligt det vil vise mig? Hvor er jeg på vej hen?
Er det fordi jeg ikke gør mit arbejde godt nok, eller arbejder jeg med noget, jeg ikke bryder mig om?
Bruger jeg ikke mine kompetencer og ressourcer”? Man skal stille sig selv de spørgsmål.

Kurser i Årstidshjulet

”Ud fra mine erfaringer som terapeut med f.eks. kræftpatienter kan jeg se, at mange har undertrykt en stor del af sig selv. De har ikke levet livet, de har ikke brugt selv. En stor del af klienterne har tilpasset sig så meget, at sjælen og cellerne bliver syge, fordi der har været for mange negative påvirkninger, som har skubbet dem ud af deres egentlige og naturlige rytme”.

”I terapien gør jeg meget ud af at forklare, at jeg ikke kan heale dem. Det skal de selv gøre. Jeg har også mange klienter, der godt ved, at kemoterapi er meget skrapt og ødelægger cellerne, og de vil gerne gøre noget andet sideløbende. Og det er her at kombinationen af traditionel medicin og naturmedicin kommer ind. Det store paradoks for mig er, at ingen mennesker forlanger en hurtig behandling af deres egen læge, men hvis de går til en alternativ behandler, så forlanger de at det skal virke med det samme”.

Man bliver stærkere som menneske ved at bruge naturens Årstidhjul. Foto Alexandar Søndergaard
Man bliver stærkere som menneske ved at bruge naturens Årstidhjul. Foto Alexandar Søndergaard

”Det er et kontroversielt emne at komme ind på, men det er vigtig, at vi ikke taber overblikket og propper en masse kemi ind i kroppen og tror, at det løser et problem. Det jeg tilbyder er at gøre mine klienter bevidste, om hvad årsagen til deres sygdom eller deres problem er. Hvor sidder sygdommen? I hvilket organ?
Man skal lære at forstå og finde ind til årsagen til, at man er blevet syg af f.eks. kræft.
Jeg har tit oplevet, at hvis man begynder at arbejde med medicin og naturmedicin parallelt, så bliver patienterne stærkere og deres immunforsvar og selvhealingskraft begynder og vokse. De bliver mere stabile. Mennesket vokser i styrke og sygdommen bliver svagere, fordi cellerne regenererer. Vi danner jo hele tiden nye celler”.

-Hvor mange kan du have på et kursus?

”Det ideelle er 6 på et hold, men hvis der kommer 7, så er det velkomment. Et hold af den størrelse har den rigtige gruppedynamik, så de kan komme med, hvad de har, og der er plads til alle.
Vi arbejder med deres visioner, et tema eller et problem. Og det bliver den røde tråd igennem hele året, som jeg kobler sammen med naturen”.

”Man udvikler sig i en gruppe, og det fantastiske ved en gruppe er, at man på grund af synergieffekten, ansvaret og de spejlinger man får fra andre, lærer mere end den viden man får. De mærker alle sammen, at de ikke står alene med deres problem, og det har en understøttende funktion imellem dem i gruppen. Man lærer accept af hinanden, selvom accept er sådan et ord vi sjusker meget med og bruger i flæng, for hvad betyder ordet accept egentlig? Det betyder at give plads til hinanden og vise forståelse. Med det er med ordet Accept som med ordet Naturligvis – vi har glemt hvad det betyder”.

Kvinder og mænd

-Er dine kurser for både mænd og kvinder?

“Ja”

-Hvor mange mænd kommer der?

Cornelia Reinholz´ hyggelige kursuslokale på Langeland. Kurserne er både for kvinder og mænd. Foto Alexandar Søndergaard
Cornelia Reinholz´ hyggelige kursuslokale på Langeland. Kurserne er både for kvinder og mænd. Foto Alexandar Søndergaard

Cornelia griner. ”Ikke nogen. Sidste år var der interesse fra én mand, men han kunne ikke den dato, der var fastsat. Men interessen er størst fra kvinder og årsagen er, at kvinder, fra naturens side er mere åbne og parate til at gå nye veje.
Et af de problemer vi arbejder med er, at kvinder og mænd ikke længere har hver deres faste positioner i livet. En kvinde har ikke sin egen position mere og en mand heller ikke. Det skal vi gøre os fri af, for det er grunden til, at det hele kommer ud af balance og ud af sin rytme. Jeg er ikke ude i et politisk ærinde, for det er ligegyldigt, om det er kvinden eller manden der er undertrykt. Ubalance er ubalance”.

”Så snart vi begynder at beskæftige os med de temaer, som vi naturligt er bygget til, så vil det påvirke hele familien. Så når kvinden finder sin naturlige balance, kan hele familien mærke det, men samfundet presser kvinderne ud i forretningslivet, uanset om de har lyst til det eller ej.
Du kan jo næsten dagligt se, at erhvervslivet taler om, at der mangler kvindelige ledere. Det betyder ikke, at man ikke kan, og jeg vil også ønske, at der var flere kvindelige ledere, men det skal være på kvindernes præmisser og ikke på mændenes. Man behøver ikke som kvindelig leder at gå i sort jakkesæt og have slipseknuden presset helt op i halsen, for nu et bruge en metafor”.

”Mange kvinders problem i dag er, de ikke vil være økonomisk afhængig af deres mand. De vil være fri. Så spørger jeg: Hvad er problemet? Jamen de føler ikke, at det de laver har samme værdi, som det en mand laver. Men hvis man prøver at skriver op, hvad man faktisk laver i løbet af en dag, så bliver mange overraskede. Problemet består i, at man ikke bliver betalt for at lave mad, vaske tøj, gøre rent, købe ind o.a. Men hvis man skriver det op, så bliver man klar over, hvor meget man egentlig laver i løbet af en dag. Det andet problem er, at man begynder at værdisætte det, og så begynder ubalancen”.

-Du kalder dine kurser for Årstidshjulet, men det er jo faktisk Livskurser. Hvor mange gange mødes i om året?

”Vi mødes 4 gange om året. Det er faste weekends med både teori i kursuslokalet og praktisk øvelser i naturen. På kurserne bruger vi alle sanseorganerne.  De får en teoretisk viden, som vi kobler til deres eget personlige tema, og vi laver kropslige øvelser, så de også får kropslige erfaringer. Vi går ud i naturen, hvor kursusdeltagerne får tid til at iagttage naturen, og føle, se og dufte og så samler vi det hele sammen. De skal også selv komme med inputs og vi snakker om, hvad der præger dem lige i øjeblikket, om de kan forbinde det til noget, og hvad det er. Hvad sker der f.eks. om vinteren? Der sker det, at vandet fryser til is, og der kommer låg på. Det samme sker med os billedlig talt. Og lige pludselig går det op får dem, at de kan forbinde det til sig selv”.

-Men er virkeligheden ikke, at vi skal genlære det vi kunne i barndommen? Børn er jo fantastiske til at se og mærke de ting. Og når de så bliver lidt større, så får de at vide, at nu skal de tage sig sammen og holde op med det barnlige pjat.

”Det skal vi gå imod, for vi har al viden i os. Men vi har mistet naturen i os selv, for mange har meget travlt med at fortælle os, hvordan vi skal leve. Og vi har travlt med at være stressede og tjene penge. Derfor kommer ubalancen, for hvis vi som voksne ikke er forbundet med naturen, kan vi heller ikke være i den og lære af den. Derfor er det rigtig, at det for mange er noget der skal genlæres”.

-Men vi skal jo tjene penge til husleje og til mad, til bilen osv?

”Det er jeg helt klar over, men der er mange ting vi kan spare på og prioritere livskvalitet højere end et stort hus, den sidste nye IPhone eller den sidste nye model af en bil”.

Cornelia Reinholz` kurser er indivuelle kurser, der tager udgangspunkt i det enkelte menneske. Foto Alexandar Søndergaard
Cornelia Reinholz` kurser er indivuelle kurser, der tager udgangspunkt i det enkelte menneske. Foto Alexandar Søndergaard

”Mine kurser er individuelle kurser. Jeg underviser aldrig på samme måde, for folk er forskellige og kommer med forskellige baggrunde og problemstillinger. Så sammen henter vi dét frem, som kan ændre deres programmering. Derfor kan jeg aldrig på forhånd fortælle, hvad jeg gør, for jeg bruger i hvert enkelt tilfælde det, som kan bringe dem videre”.

-Hvordan er du blevet så overbevist om, at naturen kan rette op på mange ubalancer og føre til, at vi får et bedre liv?

”Jeg har, som jeg nævnte lige før, selv gået vejen. Jeg har prøvet det på egen krop. Det er en hjertesag for mig, og det vil jeg gerne give videre”

-Kan du redde menneskeheden?

”Nej, nej det er jo slet ikke det vi taler om. Mennesker skal redde sig selv. Jeg kan formidle naturens viden, mine egne erfaringer, guide og give dem nogle værktøjer til at komme videre og få det bedre ved hjælp af naturen. Vi er blevet for tilpassede og mange er faret vild i en ubalance, der gør dem syge eller misfornøjede. Det vil jeg gerne hjælpe med. I vores samfund er problemet, at mange mennesker handler før de forstår, hvorfor de gør som de gør. Når der opstår et problem, så handler man på en impuls lige med det samme. Det er forkert. Man skal give sig plads og tid at blive bevidst om at forstå og få indsigt. Gør man det på den måde, kan man aldrig handle forkert”.

”Handlingen er et resultat af forståelsen. Det er nogle kvaliteter som jeg sætter pris på og mener er rigtige. Og det lærer man på mine kurser”.

”Kom til naturen, så kommer den til dig. Naturligvis”

Hjemmeside: www.natur-terapeut.com , email: corneliamiku@gmail.com Ring til Cornelia på tlf: 24 40 57 24 og få mere at vide om kurserne i Årstidshjulet.

Tekst og foto: Alexandar Søndergaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *