Tjekdet er ikke uafhængig

Facebook styrer benhårdt de såkaldte Fakta tjekkere, der skal forhindre ”misinformation”, som de har samarbejde med over hele verden.
Det gælder også Tjekdet.

Tjekdet skriver på deres hjemmeside at:

”Vi søger kun og modtager kun finansiering,
der på ingen måde kan eller vil kompromittere
eller influere på mediets redaktionelle uafhængighed”.

Det er direkte lodret usandt, når Tjekdet påstår, at de er uafhængige af økonomiske og politiske interesser, selvom de skriver det på deres hjemmeside.
Og det er deres egen hjemmeside det bedste bevis på. I hvert fald står det i skærende kontrast til de midler de har fået fra Kulturministeriet og de penge, der er bevilget af – gæt hvem: Folketingets finansudvalg.

Når man modtager penge fra Kulturministeriet
og penge bevilget af Folketingets Finansudvalg,
så kan selv en abe regne ud, at man ikke er uafhængige.

TjekDet modtog i april 2017 støtte på 2,9 millioner kroner fra Kulturministeriets Innovationspulje, der udbetaltes over tre år. Støtten udløb 31. marts 2020.

I perioden 1. januar 2021 til 31. december 2021 udgøres foreningens økonomiske grundlag foreløbig af følgende: En bevilling på 2.800.000 kroner fra udlodningsmidlerne, der er overskuddet fra Danske Lotteri Spils virksomhed samt en del af overskuddet fra Det Danske Klasselotteri.
Pengene er bevilget af Folketingets finansudvalg “til det øremærkede formål at etablere og drive en ikke-kommerciel og frit tilgængelig national portal til bekæmpelse af misinformation, desinformation og fake news i det danske medie- og informationsmiljø”.
Tallene og oplysningers står på deres egen hjemmeside.

Det beviser, at Tjekdet er et statsfinansieret medie, der bestemmer hvad der er misinformation.

Facebook styrer benhårdt de såkaldte Fakta tjekkere,
der skal forhindre ”misinformation”, som de har samarbejde med over hele verden.

Facebook har udpeget TjekDet som tredjepartsfaktatjekker i Danmark. Udpegningen forudsætter, at et faktatjekmedie er internationalt IFCN certificeret. Det står for International Fact Checking Network, og det tilhører University of South Florida i henhold til dets kvalitets- og gennemsigtighedsstandarder.
Samarbejdet indebærer, at den sociale platform dækker researchomkostningerne per artikel, der relaterer til dette samarbejde. I år 2020 udgjorde denne indtægt under nuværende ejer 481.322 kroner.

TjekDet havde i 2020 desuden en række øvrige mindre indtægtsdækkede aktiviteter, der primært udgøres af kursus-, konsulent- og foredragsvirksomhed. I år 2020 udgjorde denne indtægt under nuværende ejer 95.452 kroner. Det kan kun læses som at Tjekdet har modtaget kr. 481.322 fra IFCN. Medlemsskab af denne organisation er en betingelse for, at Tjekdet kan blive udpeget som trediepartsfaktatjekker af Facebook.

Lisbeth Knudsen er bestyrelsesformand
for Tjekdet, og hun er ikke
hvem som helst.

Bestyrelsesformanden for Tjekdet hedder Lisbeth Knudsen. Hun er et kendt navn i det danske medielandskab. Hun har været nyhedsdirektør for TV-Avisen. Tidligere koncernchef for Berlinske Media. Tidligere chefredaktør for Det Frie Aktuelt der var en socialdemokratisk avis. Tidligere direktør for A/S A pressen. Hun har været med i bestyrelsen for Ritzau, der har tråde helt op til toppen af den elite, der styrer den globale krise vi er i lige nu.
Hun har samtidig været medlem af bestyrelsen for EU-kommissionens ekspertgruppe vedrørende informationssamfundets sociale og samfundsmæssige aspekter.

Konklusionen kan derfor kun være, at Tjekdet IKKE er en uafhængig faktatjekker. De bliver styret af Facebook og får besked på hvad de skal skrive.
Men døm selv.
www.tjekdet.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *