Debatten om ulve i Danmark er præget af skamløs uvidenhed

Debatten om ulve i Danmark er præget af falske myter, Grimms Eventyr, populisme og misinformation. Politikerne bør sætte sig ind i, hvad ulven er for et dyr, i stedet for at opføre sig som lemminger, lade populismen råde og gå på stemmefiskeri blandt højtråbende særinteresser. Det mener resonanz.dk

Jonna Odgaard. Foto Jørn DeleuranMiljøjournalist Jonna Odgaard skriver om ulvedebatten:

Omfanget af politisk kynisme, skamløs populisme og usaglighed har nået nye højder i den debat, der har fundet sted i denne uge efter nyheden om, at ulveparret i Vestjylland har fået otte hvalpe. MF Pia Adelsteen, DF, mener at ulvene skal skydes og bruger som argument i radioavisen, at den jæger, der filmede de otte hvalpe, har udtrykt frygt for at sende sine børn på cykel til naboen, fordi han bor i nærheden af ulvens revir.

Det er ren ”Rødhætte og Ulven”. Pia Adelsteen henviser til, at når ulvene har fået hvalpe, så vil de være aggressive, og det kan gå ud over børnehavebørn, hvis de kommer for tæt på ulvene. Det er en fordomsbaseret påstand grebet ud af den blå luft. Det er aldrig rapporteret noget sted fra i verden, at ulve med unger er særligt aggressive, i modsætning til andre dyrearter som eksempelvis bjørne. Tværtimod.
Forskere kan kravle ned i ulvenes hule og tage hvalpene ud til undersøgelse uden at blive angrebet af forældrene. Ulveparret venter blot bekymret i nærheden.

Pia Adelsteen og andre folketingsmedlemmer fra Liberal Alliance og Venstre, der har hylet med i populisme-koret, ved udmærket – eller burde vide – at ulven er en strengt beskyttet art ifølge EUs Habitatdirektiv og derfor ikke må skydes. Den er også beskyttet af dansk naturlovgivning. Og af Bern Konventionen, som Danmark har tilsluttet sig. Hvis de ikke ved det, er det udtryk for en rystende uvidenhed hos folketingspolitikerne, der går i medierne med en sag. Hvis de ved det – hvad jeg antager – udtaler de sig altså bevidst mod bedre vidende, bare for at fiske stemmer og presseomtale i en agurketid.

Skulle et flertal i Folketinget og en minister, der ikke fortjener forstavelsen ”miljø” få gennemført, at ulvene skal skydes, vil det vække et internationalt ramaskrig.
Næsten alle EU-lande har ulvebestande, som de lever med og beskytter. Vore nabolande Sverige og Tyskland har bestande på 300 – 500 dyr, der lever i områder, som er mindst lige så tæt befolket som Danmark eller tættere. Det ville være fuldstændig grotesk, hvis ikke Danmark kunne finde ud af at leve sammen med 10 – 15 ulve. Vi ville blive skammet ud og grinet af over hele verden. Er det det, politikerne vil opnå?

Det er udtalelser som dem, nogle folketingspolitikere har leveret om ulve de seneste dage, der får politikerleden hos befolkningen til at stige til kvalmegrænsen.

Fotos af forfatteren: Jørn Deleuran

Ulvens Blik. Janne OdgaardJonna Odgaard er miljøjournalist og forfatter. Har udgivet romaerne Ulvens blik (2014) og Shamanens lærling (2016). Romanerne er de to første bind i en trilogi, der foregår i Laplands vildmark og ulve spiller en stor rolle i romanerne. Ulvens blik indeholder 15 faktasider om ulve.

Jonna Odgaard har fulgt den svenske ulveforskning og -debat gennem 15 år og har deltaget i debatten om danske ulve siden ulvene vendte tilbage til den danske natur i 2012. Hun bor ½ times kørsel fra det vestjyske ulverevir, hvor der nu er kommet otte hvalpe, og vandrer ofte i området.
Læse mere på www.ulvensblik.dk.

 

11 meninger om “Debatten om ulve i Danmark er præget af skamløs uvidenhed

 • 18. juli 2017 kl. 15:14
  Permalink

  Many thanks for your clear condemnation of those who are in responsibility but fail to maintain objectivity and to obtain the necessary information needed for professional judgement and decision making. You’re absolutely right, wolves and lynx are both highly protected species. The challenge for so many groups with various interests is not to opt for the quick and dirty extinction of a species but to find a common solution that accounts for the right to exist for such species as wolf or lynx.

  We neither condemn the senner in the Alps nor do we claim the death of his cattle, though one of his mother cows attacked – and sometimes kills- the ignorant tourist passing the Alm where the herd grazes. And unfortunately, during the past centuries, more people where killed by cattle than by wolves.
  It is time for a management plan that takes into account all aspects of risks and opportunities.

 • 18. juli 2017 kl. 11:09
  Permalink

  Faktaresistens (der altså endnu ikke er en anerkendt sygdom) er, som det også ses af kommentarene her, ganske simpelt blevet de uvidendes undskyldning for at fortsætte deres uvidenhed.

 • 17. juli 2017 kl. 11:37
  Permalink

  Jonna Odgaard er meget glad for ordet “skamløs”. Vi (eller nogen) er “skamløst” uvidende og “skamløst” populistiske. Ved ikke helt, om jeg synes, det er måden at diskutere de “skamløst” naturlige ulve på.

 • 17. juli 2017 kl. 08:14
  Permalink

  Der kan godt være to slags fakta. Den ene at der ikke er raporteret ulveangreb på børn, den anden at man i hele verden er bange for at børn angriber ulve. Jeg er sikker på at der vil være færre børnehave skovture i skove med ulve, og man kan da også læse at Jonna Odgård går ind for at regulerer ulvene til 10 – 15 individer så hun mener åbenbart også at der er begrænset plads til ulve

 • 16. juli 2017 kl. 23:42
  Permalink

  Der er da ingen der ved hvilke konventioner Danmark har tilsluttet sig angående ulve! – og hvor sku de vide det fra?! Der mangler i den grad oplysning fra myndighederne om ulve og den forskning og erfaringer der eksisterer om dem i andre lande. Tag dig sammen, Jonna.
  I det hele taget mangler vi en oplyst debat om vores natur og miljø og det er nok fordi DN og de andre grønne organisationer stadig håber at kunne snige en naturplan under befolkningens radar sammen med embedsmænd i diverse styrelser.
  Det konglomerat var netop den største åbenbaring ved landbrugspakken!
  Prøv om I kan være ærlige og få oplyst befolkningen om perspektiverne for udviklingen af Danmarks natur og vær åbne for samarbejde med alle interessenter – så var der håb om at naturen kunne få lov til at være det den er: naturlig.

 • 16. juli 2017 kl. 22:49
  Permalink

  Det er sjovt så travlt I har med at fortælle, at ulve bare skal være en del af naturen.
  De fleste af jer myrder alle de edderkopper som I kan komme i nærheden af.
  Rotter vil I også bekæmpe.
  De er også en del af naturen, men det acceptérer I ikke.
  Jeg ved at i Slovakiet kører politiet og advarer mennesker om vinteren, når der er ulveflokke i området. Det er der sikkert en grund til.
  Kort sagt, jeg mener I er så dobbelt moralske.
  Hvorfor indfører vi ikke nogle ulve i KBH? Nej, der er de farlige.

 • 16. juli 2017 kl. 20:48
  Permalink

  Tak Jonna, Du gjorde det helt fint i SR2. Din holdning er prisværdig. Mvh

 • 16. juli 2017 kl. 20:22
  Permalink

  det ville være bedre hvis vi afsatte alle de uvidne personer i den regering og samtidig tog våbentilladelsen fra de skydegale jæger der ikke vil bevare vores natur .og dens dyr. måtte i alle rådne op i som er imod dyr og naturen.

 • 16. juli 2017 kl. 18:55
  Permalink

  Jeg er helt enig med jonna og får oprigtigt kvalme, når jeg hører de populistiske folketingspolitikere udtale sig før de har sat sig grundigt ind i tingene….

 • 16. juli 2017 kl. 14:48
  Permalink

  Tak Jonna. Din indsigtsfulde og saglige pen vil givet hjælpe til med at øge naturforståelsen også for ulvens berettigelse. Med de samme redskaber gjorde du en skelsættende indsats for Grønlands natur. Der er brug for alle gode kræfter og viljer som modvægt til mørkemænd og kvinder, som dyrker populismen mere end nogensinde. Naturen er fortsat den store taber…og nu også fakta om samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *