Buejagt i Danmark. Mød en af Danmarks buejægere

Allan havde trukket buen og sad og ventede. Der var 12 meter hen til bukken. Da han rejste sig op med trukket bue, stod dyret og spiste. En stille hvislende lyd skar igennem luften, og pilen gik igennem dyret. Bukken rejste hovedet, og kiggede efter lyden fra den anden side, hvor pilen var landet.
Så sænkede den igen hovedet for at fortsætte med at spise, faldt sammen og var død.

Den opdagede ikke hvad der var sket.

”Det var det første dyr, jeg skød med bue og en meget stor oplevelse. Bukkejagten begynder hvert år den 16. maj, og den 27. juni fik jeg den første buk som buejæger.
”Når jeg gik på jagt før i tiden, var jeg vant til at høre et øredøvende brag, og fuglene holdt op med at synge. Her var der ikke en lyd.
Kun den hvislende lyd af en pil, der forlader buen.
Det der noget smukt over. For mig ligger det tættere på den måde, som mennesket altid har gået på jagt på”.

Der er 2.249 personer med dansk buejagttegn. Tallet stammer fra efterår 2016.
Allan Madsen er en af Langelands ca. 10 bueskytter.

Allan Madsen på buejagt. Foto: Alexandar Søndergaard resonanz.dk

Har du haft nogle gode oplevelser?
“Jeg har altid været vild med naturen. Da jeg var skytteelev på Falster, mødte jeg nogle buejægere. Jeg var vant til de mere traditionelle jagtformer med riffel, men da jeg fik lov til at holde en bue var jeg solgt. Det var også fascinerende at høre dem snakke om deres oplevelser, når de havde været på buejagt.
Når man er sammen med riffeljægere, møder man ofte spørgsmål som:

”Hvor mange har du skudt i år?”

”En buejæger spørger derimod:

”Har du haft nogle gode oplevelser i år”.

“En buejæger er helt oppe at køre, hvis han når at trække buen, står, sigter og er klar, og dyret så vender dyret sig lige i sidste øjeblik.  Buejægeren fortæller det på samme måde, som var det en riffeljæger, der havde skudt et dyr.
Men i modsætning til riffeljægeren havde buejægeren ikke skudt noget, men det var meget tæt på”.

Buejægeren Allan Madsen. Foto Alexandar Søndergaard resonanz.dk

“Dyret må hverken høre eller se dig, for så har du ikke en chance. I det øjeblik den kigger på dig, bør man ikke slippe en pil. Lyden af pilen, der slipper strengen er hurtigere henne ved dyret end pilen fysisk når at ramme. Og selvom pilen har en hastighed på 100 km/timen,så kan dyret sagtens nå et flytte sig”.
“Hvis man skal skyde et rådyr, så anbefales det også sigte på den nederste tredjedel. For den lyd det giver, når pilen bliver sendt afsted, får dyret til at gå i knæ. Du tror at det er løgn, så hurtigt de reagerer. De er lynhurtige, også hurtigere end man forestiller sig”.

“Rådyrene er vores afrikanske gazeller, og træfpunktet, det sted man tilstræber at ramme, er på størrelse med en underkop. En bue kan uden problemer dræbe er dyr på 50 meter, men med et så lille træfpunkt, ville man risikere at anskyde det, hvis det flytter sig. Derfor er den maksimale grænse for buejagt 25 meter. I Alaska er det tilladt at skyde Moose med bue på en væsentlig større afstand en 25 meter. Men der har man et træfpunkt med en diameter på en meter”.

Buejagt i Danmark
I 1967 var der en stor revision af jagtloven, hvor man gav dispensation til buejagt. Det var tilladt at skyde dåhjort og kronhjort, men ved revisionen af jagtloven i 1999, hvor buejagten kom på jagtloven, begrænsede man det til råhjort, ræv og fuglevildt, da modstanderne ikke mente, at en pil kunne slå store dyr ihjel. Men al erfaring fra udlandet viser, at det intet har på sig. Udover det almindelige jagttegn, skal man tage en tillægsprøve med teori, praktik og en skydeprøve. I modsætning til det almindelige jagttegn, skal man ved buejagt op til en praktisk prøve hvert femte år.
I Danmark skal en buejæger ind på en afstand af min. 25 meter, før der må skydes. Moderne buer er letvægts compoundbuer med sigtekorn. Pilen har en hastighed af ca. 100 km/t og er påsat specielle jagtspidser. I Danmark må man udøve buejagt på dyr på størrelse op til et rådyr. Det vil sige alt fuglevildt, ræv, rådyr og harer.

”At gå på jagt med en riffel, giver mig ligeså stor jagtglæde som buejagt. Men der er alligevel en ekstra dimension i at gå på jagt med bue og pil. Det giver en følelse af at komme tættere på dyrene og naturen, en større føling med rytmen i skoven og med hvordan vildtbestanden har det”.

Disneyficering

”Der er mange, der disneyficerer buejagt og ser det som mere humant end riffeljagt. Grunden til at jeg også har valgt buejagt er, at det er en anden naturoplevelse. Jeg synes ikke, at det ene er mere romantisk end det andet. Jagt er jagt. Og når jeg har besluttet mig for at slå et dyr ihjel, så skal det sådan set ikke have flere chancer. Det skal bare foregå så humant og så hurtigt som muligt. Men jeg møder en anden form for forståelse for jagt, når jeg fortæller at jeg går på jagt med bue. Så er holdningen at: ”Så er man ikke en af dem, der udrydder dyr”.
Men jeg går både på riffel- og buejagt, og jeg holder meget af begge dele”.

Buejæger Allan Madsen. Foto Alexandar Søndergaard, resonanz.dkAllan tager en opsats ned fra hylden, og han fortæller historien.
” Den her ville jeg faktisk ikke have skudt, og jeg kan godt høre, at det er lidt gratis at sige, når den nu ligger her. Men jeg var på jagt med min bue, stod bag et bøgetræ og så en buk. Den blev ved med at gå hen imod mig. Så vendte den sig om, jeg spændte buen og sigtede, men tænkte da jeg så den:
”Nej, du skal have et år til”.
Så lagde jeg buen og drejede mig forsigtigt ind bag bøgetræet igen. Buen lå på jorden, og pilen sad stadig på buen med spidsen ud mod skoven. Så gik bukken hen bag ved træet og stod og snusede til pilespidsen. Den stod og holdt vejret. Pludselig fornemmede den, at den ikke var alene og sprang væk, men ikke særligt hurtigt. Da den sprang væk, så jeg at den var syg, den havde diaree.
Derefter brugte jeg tre dage på at finde den, fordi det er en sygdom de meget sjældent kommer sig over. Jeg fandt den og fik den skudt.
Det var en fantastisk oplevelse, det at gå efter noget bestemt.

Vi vender tilbage med en artikel nummer 2 i serien, hvor vi følger Allan på årets første bukkejagt, hvor han skyder årets førte buk.

Artiklen er fra 2016

 


Copyright:
Tekst og foto: Alexandar Søndergaard, resonanz.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *